Musik musik musik

"Jag lyssnar inte på musik." VAD?!!? Jag blir lika chockad varje gång jag hör någon yttra dessa, närmast hädiska ord. Att inte tycka om någon form av musik är för mig en gåta. Jag får panik om jag tex måste gå till skolan och batterierna i Mp3-spelaren dör någonstans på vägen. Det innebär ju att jag måste gå hem igen utan musik damnit!

Ni som känner mig vet att jag tillhör den tyngre och mörkare delen av musikskalan. Åtminstone den största delen av mina musikaliska preferenser finns där. Hur började allt då? Hårdrocken kom sent in i mitt liv. När jag växte upp hade jag min fars skivsamling att orientera mig runt. Ärligt talat vet jag inte vad min mor lyssnar på. Det är väldigt blandat och hon verkar inte ha några favoriter. Den enda grupp som jag säkert vet att hon gillar är Dire Straits. Min far däremot hade en rätt så gedigen skivsamling bestående mest av Country & Western musik. Och då menar jag gammal hederlig klassisk country som Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings och Kris Kristofferson. Utöver det var det mycket 50-60-talsrock som tex Elvis Presley och Creedence Clearwater Revival. Jazz och Blues fanns det en hel del vav också men det tog tid innan jag försökte lyssna på det. Det som verkligen fångade mitt intresse var klassisk musik. Klassisk musik och country var det enda jag lyssnade på under lång tid.

Det var först när jag började sjuan som jag började få upp ögonen för hårdrock. Innan dess var min syn på hårdrock densamma som hos de flesta andra ofrälsta, bara en massa skrik och oljud. Men så var det en kille i min klass som var helfrälst i detta skrik och oljud. Genom honom kom jag i första hand i kontakt med Iron Maiden, Judas Priest, Saxon och Manowar. Nere på "Gluggen", där vi hängde på rasterna och spelade pingis, biljard och kort mm, fanns ett musikrum man kunde boka och i cafeterian fanns ett antal skivor man kunde låna om man inte hade med sig egna. Där fanns en skiva som idag är en av mina favoriter - AC/DC's dubbel-live album från 1992. Jag spenderade många raster i det musikrummet med att plöja igenom den skivan.

Första skivan då... Ja det här är ett känsligt ämne, åtminstone för mig. Jag vet inte om jag ska räkna min ABSOLUT första skiva som jag faktiskt fick i födelsedagspresent när jag fyllde 12 och därmed inte valde själv eller den skiva jag valde att köpa själv för egna pengar. Med risk för att få höra detta till döddagar så var min absolut första skiva ingen mindre än Happy Nation av Ace of Base... Det värsta av allt var att jag faktiskt gillade en del låtar på den. Jaja, får väl skylla på att jag var ung och dum. Vet inte vem jag fick den av och vill heller inte veta... Men tro mig, det misstaget kommer jag aldrig att upprepa. Om jag någon gång får en knodd kommer jag banne mig se till att hennes/hans första platta inte är Backstreet Boys eller dylikt. Oavsett vilken musikgenre han/hon senare fastnar för bryr jag mig inte om. Skulle det va så att han/hon en dag kommer hem med Britney Spears senaste vax och är tokglad över det så enjoy! Men trotts det så tycker jag ändå det är häftigare att kunna säga att den första skivan var tex Metallicas svarta album än någon form av bubbelgumspop. Jag känner precis som Nemi, en av mina många husgudar, i denna strip:

image31

Första skivan jag köpte själv för egna pengar var Iron Maidens The Number of the Beast från 1982 på vinyl. Första CD-skivan var också den av Maiden nämligen den nyproducerade The X Factor med dåvarande sångaren Blaze Bayley. Under högstadietiden utökades CD-samlingen sakta men säkert. Mina föräldrar var rätt så skeptiska till min nyfunna musiksmak så det var lite svårt att få dem att köpa en Maidenplatta i födelsedagspresent istället för kanske en byggmodell som var en av mina dåvarande passioner. Så jag stod länge i stiltje. Jag hade mina favoriter och nya influenser kom sällan min väg. Det var, som tidigare nämnts, Maiden, Judas, Saxon, Manowar och snart Metallica, AC/DC och W.A.S.P. Mot slutet av högstadiet började det hända en del saker. Nya stjärnskotten Hammerfall släppte Glory to the Brave som på allvar fick in mig i Power Metal genren. I och med det kom jag i kontakt med fler och fler band jag inte kännt till tidigare. Band som Edguy och Iced Earth gjorde då entré.

Under gymnasietiden började jag bli lite nyfiken på de tyngre och mörkare tongångarna som jag helt avfärdat som skräp tidigare. Det som fick mig intresserad var ett antal Mp3-filer, av vad jag tror är en demo, som jag kom över genom ett bands hemsida. Bandet hette Forest of Shadows och jag har inte hört något om detta band efter det. Svårt att säga vilken genre bandet faller under eftersom här finns inslag från både Doom och Black Metal men jag skulle vilja placera dem under Gothic Metal. Låten jag verkligen fastnade för heter "Of Sorrow Blue", en över lag dyster låt med en stundtals klagande gitarr. Det som fångade mitt intresse var tempoväxlingarna i både sången och musiken. Sångaren gick från att låta som en mässande överstepräst till att sedan övergå till ett guturalt brölande. Detta var första gången jag på riktigt kom i kontakt med Growl som sångstil. Sedan finns där även stämningsfulla fioler och då menar jag riktiga fioler och inte stråkslingor från synthar som annars är populärt. Jag sökte på Youtube för att se om någon kanske lagt upp den låten. Jag hittade ett par låtar men tyvär inte "Of Sorrow Blue". Däremot finns en tidig inspelning av låten "Eternal Autumn" som är ganska snarlik. Lyssna och döm själva!



Även om jag verkligen gillade dessa låtar hade jag svårt att hitta andra band att fastna för. Det tyngsta jag lyssande på kring millenieskiftet var Rammstein och Rob Zombie. Då kom jag i kontakt med norska svartrockarna Dimmu Borgir och deras album Enthrone Darkness Triumphant och låtar som "In Death's Embrace", "A Succubus in Rapture" och "Raabjørn speiler Draugheimens Skodde". Black Metal är dock en genre jag fortfarande har lite problem med. Visst gillar jag band som Dimmu Borgir, Naglfar och Immortal men dessa är dock bara undantag. Vid den tiden var jag fortfarande väldigt skeptisk till grupper med growl som sång. 2002 kom Norska Sirenia med sin symfoniska Gothic Metal och ändrade på det. Efter lite efterforskningar fick jag veta att Sirenia var ett resultat av avhoppade medlemmar från norska Tristania som enligt mig har producerat det bästa inom genren Gothic Metal. Därefter följde band som The Sins of thy Beloved och nu svenska Draconian.

Nu hade jag mörkret och saknade bara tyngden. Death Metal har jag länge varit främmande för, av samma anledningar som jag var skeptisk mot Black Metal. 2002 kom Amon Amarth med skivan Versus The World och blev min första RIKTIGA skiva inom Death. Efter det har min musiksmak bara blivit tyngre och tyngre. Slipknot var bland det värsta jag hört när jag första gången fick höra dem, idag är dem några av favoriterna. Cannibal Corpse, Deicide, Blood Red Throne, Dismember m.fl hör idag till mitt dagliga musikintag och jag upptäcker nya, och gamla, band hela tiden.

Har jag någon favorit då? Kan inte säga att jag har en favoritgrupp för dem är så många som gör så grymt bra musik. Däremot är jag väldigt svag för band som blandar symfonisk musik och metal, tex Therion, Nightwish, Sirenia m.fl. Likadant med grupper som blandar in folkmusik som tex Månegarm, Finntroll och Moonsorrow.

Ja, det vart jävligt långt det här, betydligt längre än jag tänkt, men har du tagit dig hit tänkte jag avsluta med att berätta om en sak som min musiklärare på högstadiet sa när han fick veta att ett antal av oss lyssnade på hårdrock. Han sa det att det där kommer ni växa ifrån. Ni kan inte sitta på hemmet när ni är 80 år och fortfarande lyssna på det där. Inte för att jag tror att jag kommer "växa ifrån" detta men bara för det ska jag göra allt för att motbevisa honom. När jag sitter på hemmet ska jag stå med min rollator i ett hörn och headbanga tills jag får hjärtattack och slår igen dem himmelsblå. Så det så.

\m/ (>_<) \m/

Jag räknar inte den övre som en video så jag ska plåga er med en till och det blir amerikanska Deicide med låten Scars of the Crucifix


Kommentarer
Postat av: Krille

Det kommer jag absolut att göra:)

2008-05-22 @ 22:03:15
URL: http://hellfirekrilles.blogg.se
Postat av: Krille

Kul inlägg med:). Trevligt att läsa om hur det hela gått till;)

2008-05-23 @ 19:03:07
URL: http://hellfirekrilles.blogg.se
Postat av: Krille

Spana för övrigt gärna in mitt senaste blogginlägg och skriv vilken som är den bästa spelningen du har varit på:)

2008-05-25 @ 20:37:56
URL: http://hellfirekrilles.blogg.se
Postat av: Krille

Nee, listan jag gjorde är inte heller rangordnad inbördes:)

2008-05-29 @ 08:44:51
URL: http://hellfirekrilles.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0